Vad är interaktionsdesign?

Känner du till vad interaktionsdesign är för något? Även om begreppet kanske är nytt för många är det något som nästan alla mobilanvändare har att göra med varje dag. Ett stort område inom interaktionsdesign handlar om hur våra mobiltelefoner fungerar, med fokus på hur lätta de är att förstå och använda sig av. Detta begrepp har funnits länge men har börjat användas mer och mer under de senaste tio åren i takt med utvecklingen av de smarta telefonerna. Vill du veta mer om användarvänlighet och smarta funktioner? Fortsätt att läsa nedan.

Interaktionsdesign var viktigt för Steve Jobs

Interaktionsdesign och iPhone

När man ska beskriva vad interaktionsdesign egentligen betyder är det enklast att ta ett känt exempel. Det kanske mest berömda och minst sagt populära exemplet är hur iPhone är skapad. Har du kanske själv en iPhone? Det är lätt att vara blasé nu, särskilt när de nya generationerna fortsätter att överraska med nya funktioner. Om man verkligen tänker efter hur denna uppfinning fungerar och är designad så finns det flera häpnadsväckande funktioner som vi tar för vara och knappt lägger märke till idag.
Ett högklassigt exempel på strålande interaktionsdesign är hur det bara finns en enda knapp på iPhone. Förutom knappen till höger på huvudet som gör att skärmen tänds och släcks och lilla spak på sidan som reglerar ljudet så finns bara en fysisk knapp. Detta är både estetiskt tilltalande och har en smart funktion. Eftersom all interaktion sker på skärmen med hjälp av touchkontroll behövs inte mycket mer, men att visionären Steve Jobs vågade lansera en enknappstelefon i ett hav av vanliga lurar är imponerande.

Två vägar sammanstrålar

När det gäller ämnet interaktionsdesign är det uppdelat i två olika inriktningar. Å ena sidan ska produkten ifråga vara till nytta och användning, å andra sidan ska den vara stilren och erbjuda en form av underhållning, även om det nöjet enbart ligger i att produkten är vackert utformad. För att uppnå maximalt resultat ska dessa två inriktningar sammanstråla, både när det gäller Interaktionsdesign i fotokonst och teknisk dito. Även här har Apple lyckats med sin iPhone, där de två vägarna förenas till en riktig highway.
En stor del av Apples framgångar är att den nu framlidne grundaren Steve Jobs lade stor vikt vid utseende. Han satte trenden för vad som idag är självklart – teknik ska inte bara fungera och vara praktiskt utan även ha en tilltalande design. Interaktionsdesign berör mer än bara det yttre på produkter, det handlar även om hur webbsidor är uppbyggda och hur mobil- och TV-spel är gjorda. Tanken är att spel och tekniska apparater och hemsidor ska vara enkla att förstå redan vid första anblick.

Utveckling genom tiden

Interaktionsdesign har växt som område även om begreppet har funnits i decennier. Det handlar kortfattat om hur funktion och användarvänlighet sammanstrålar med tilltalande design och chans till en roande upplevelse. Ett praktexempel där de två inriktningarna inom denna disciplin har fogats samman på ett symbiotiskt sätt är i Apples smarta telefon iPhone. Den teknik vi idag tar för vana är i själva verket ett designat mästerverk. Ibland måste man stanna upp och se på våra vardagliga ting med nya ögon för att kunna uppskatta dem.